Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
25.05.2016
dodaj własny przepis
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
450 kcal / 1 porcję (249 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    180.61 kcal
    9.03%
  • Białko
    11.56 g
    23.12%
  • Węglowod.
    24.87 g
    9.21%
  • Tłuszcze
    4.22 g
    6.03%
  • Błonnik
    0.92 g
    3.68%
  • GDA
    9.03 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ryż Basmati - 270g (1 ½ szklanki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 250g
  • Pomidor suszony - 42g (6 sztuk)
  • Ser Feta - 150g (3 porcje)
  • Szpinak młody - 200g (8 garści)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj ryż na półkleisto. Zamiast 15 minut przeciągnij gotowanie o 5 minut.

KROK 2: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj umytego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, szpinak i suszone pomidory. Duś około 12-15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj sól i pieprz.

KROK 3: Dodaj wcześniej ugotowany ryż do masy warzywnej na patelni. Dokładnie całość wymieszaj i przypraw do smaku.

KROK 4: Pod koniec gotowania dodaj pokruszoną fetę oraz startą skórkę pomarańczową.

KROK 5: Danie przełóż na talerze. Posyp całość podprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Zobacz także