50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
450 kcal / 1 porcję (249 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność180.61 kcal9.03%
-
Białko11.56 g23.12%
-
Węglowod.24.87 g9.21%
-
Tłuszcze4.22 g6.03%
-
Błonnik0.92 g3.68%
-
GDA9.03 %
Składniki
- Ryż Basmati - 270g (1 ½ szklanki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 250g
- Pomidor suszony - 42g (6 sztuk)
- Ser Feta - 150g (3 porcje)
- Szpinak młody - 200g (8 garści)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj ryż na półkleisto. Zamiast 15 minut przeciągnij gotowanie o 5 minut.
KROK 2: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj umytego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, szpinak i suszone pomidory. Duś około 12-15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj sól i pieprz.
KROK 3: Dodaj wcześniej ugotowany ryż do masy warzywnej na patelni. Dokładnie całość wymieszaj i przypraw do smaku.
KROK 4: Pod koniec gotowania dodaj pokruszoną fetę oraz startą skórkę pomarańczową.
KROK 5: Danie przełóż na talerze. Posyp całość podprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!
Zobacz także