Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
02.06.2016
dodaj własny przepis
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
448 kcal / 1 porcję (412 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.59 kcal
    5.43%
  • Białko
    7.45 g
    14.9%
  • Węglowod.
    13.84 g
    5.13%
  • Tłuszcze
    3.56 g
    5.09%
  • Błonnik
    1.28 g
    5.12%
  • GDA
    5.43 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza kuskus - 170g (szklanka)
  • Mięso z ud kurczaka, bez skóry - 480g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Papryka zielona - 140g (sztuka)
  • Cukinia - 200g
  • Daktyle, suszone - 75g
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zdejmij skórę z udek kurczaka, przypraw je do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i curry i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok 20 minut. Ostudź, a następnie rozdrobnij na średniej wielkości kawałki.

KROK 2: Dno żaroodpornego, ceramicznego naczynia wysyp suchym kuskusem. Następnie przełóż na niego upieczone kawałki kurczaka.

KROK 3: Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę, przciśnij czosnek przez praskę i zeszklij je na patelni na rozgranym oleju. Następnie dodaj daktyle bez pestek, pokrojoną na średnie kawałki papryki, cukinię oraz marchewkę. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, całość dobrze wymieszaj, a następnie zalej bulionem.

KROK 4: Danie zagotuj, a następnie przelej do naczynia żaroodpornego. Przykryj je folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 40 minut.

Smacznego!

Zobacz także