30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
172 kcal / 1 porcję (378 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność45.62 kcal2.28%
-
Białko2.04 g4.08%
-
Węglowod.3.40 g1.26%
-
Tłuszcze3.54 g5.06%
-
Błonnik1.53 g6.12%
-
GDA2.28 %
Składniki
- Kalafior - 500g
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Tahini - 24g (2 łyżki stołowe)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Sporządź bulion gotując wodę na włoszczyźnie. W tym czasie kalafiora umyj i obierz, następnie ugotuj go w bulionie.
KROK 2: Na oddzielnej patelni zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podsmażone warzywa dodaj do kalafiora, kiedy już będzie miękki. Na końcu dodaj przepłukaną na sitku cieciorkę z puszki i tahini. Wymieszaj.
KROK 3: Całość zmiksuj na gładki, biały krem. Przypraw go do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: Krem przelej do głębokich talerzy i posyp przed podaniem drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz także