-
Kaloryczność76.29 kcal3.81%
-
Białko3.18 g6.36%
-
Węglowod.12.05 g4.46%
-
Tłuszcze2.27 g3.24%
-
Błonnik1.94 g7.76%
-
GDA3.81 %
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Ziele angielskie - 4g (2 sztuki)
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
- Brokuły - 70g
- Cukinia - 90g
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Kurkuma - 2g
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 8g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie o drobnych, małych oczkach. Następnie przełóż ją do garnka o grubym dnie, zalej dwukrotna ilością wody, całość lekko osób, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć całą wodę.
KROK 2: W drugim, wysokim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Wlej następnie pokrojone w kawałki pomidory w puszki wraz z przecierem. Zmniejsz ogień, a całą masę pomidorową dokładnie wymieszaj i zacznij ogrzewać na małym ogniu.
KROK 3: W między czasie pokrój w półplasterki umytą i obraną marchew, cukinię. W drobną kosteczkę pokrój papryki oraz podziel na drobne części różyczki brokułu. Do gotującej się masy pomidorowej dodaj pokrojone warzywa, szczelnie przykryj pokrywką i duś warzywa na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i puszczą trochę wody.
KROK 4: Po tym czasie dopraw warzywa solą, pieprzem, curry, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Na sam koniec posyp je wędzoną, słodką papryką. Wymieszaj.
KROK 5: Przełóż komosę ryżową do garnka z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!