-
Kaloryczność140.60 kcal7.03%
-
Białko3.21 g6.42%
-
Węglowod.15.02 g5.56%
-
Tłuszcze9.08 g12.97%
-
Błonnik3.32 g13.28%
-
GDA7.03 %
- Dynia - 300g
- Cebula - 70g (¾ sztuki)
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 33g
- Pieczarki - 40g (2 sztuki)
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
- Kasza manna sucha - 10g
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj purre: dynię obierz, pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 20-25 minut do miękkości. Upieczoną dynię dopraw solą i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładką masę.
KROK 2: Kaszę jęczmienną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko ostudź.
KROK 3: Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki pokrój na talarki. Składniki przesmaż do zarumienienia na 1 łyżce oleju i dodaj do purre. Całość wymieszaj.
KROK 4: Suszone pomidory posiekaj w kostkę i przełóż do miski z purre. Dodaj kaszę manną i jęczmienną, nasiona słonecznika, przyprawy i wszystko dokładnie połącz. Następnie schładzaj przez ok. 30 minut w lodówce.
KROK 5: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Masę na burgery nakładaj łyżką, spłaszczając twórz średnie kotleciki. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane.
*100g kaszy ugotowanej to ok. 3 łyżki suchej kaszy
*Gotowe purre z dyni można przechowywać do 3-4 dni w lodówce lub zamrozić.