Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
23.08.2016
dodaj własny przepis
35 minut
3
łatwy
Wartości odżywcze
271 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    158.35 kcal
    7.92%
  • Białko
    8.75 g
    17.5%
  • Węglowod.
    23.56 g
    8.73%
  • Tłuszcze
    5.16 g
    7.37%
  • Błonnik
    4.51 g
    18.04%
  • GDA
    7.92 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 150g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
  • Marchew - 45g
  • Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 15-20 minut), a następnie odcedź i odciśnij ją na sitku.

KROK 2: Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz, opłucz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Rozgrzej olej na patelni, a następnie zeszklij na niej cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodaj marchew i drobno pokrojone oraz odsączone z oleju pomidory suszone. Całość duś do miękkości, a następnie podlej nieco wodą, wymieszaj i odparuj.

KROK 3: Odciśniętą soczewicę wymieszaj z zawartością patelni, dodaj posiekany szczypiorek oraz zioła i całość dokadnie wymieszaj.

KROK 4: W dłoniach uformuj kule i spłaszcz lekko formując "kotleciki", które nestępnie kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 25 minut.

* Zaraz po upieczeniu kotleciki są dość kruche, dlatego najlepiej pozwolić im chwilkę poleżeć na blaszce i podnosić za pomocą szpatułki.

Smacznego!

Zobacz także