-
Kaloryczność185.79 kcal9.29%
-
Białko3.88 g7.76%
-
Węglowod.38.02 g14.08%
-
Tłuszcze2.69 g3.84%
-
Błonnik2.04 g8.16%
-
GDA9.29 %
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Skrobia ziemniaczana - 75g (3 łyżki stołowe)
- Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
- Śliwki - 385g
- Orzechy włoskie tarte - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastepnie odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Wystudzoną kaszę jaglaną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz syropem klonowym i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.
KROK 3: Tak przygotowane ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich uformuj na mały krążek.
KROK 4: Na środku krążka połóż połówkę wydrążonej śliwki, zawiń i uformuj w rękach kulkę.
KROK 5: Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 4-5minut.
KROK 6: Gotowe knedle posyp uprażonymi, tartymi orzechami.
*Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy przy formowaniu knedli zwilżać dłonie wodą.
**Knedle można podawać również polane jogurtem lub miodem.
Smacznego!