Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
19.09.2016
dodaj własny przepis
45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
646 kcal / 1 porcję (348 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    185.79 kcal
    9.29%
  • Białko
    3.88 g
    7.76%
  • Węglowod.
    38.02 g
    14.08%
  • Tłuszcze
    2.69 g
    3.84%
  • Błonnik
    2.04 g
    8.16%
  • GDA
    9.29 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Skrobia ziemniaczana - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
  • Śliwki - 385g
  • Orzechy włoskie tarte - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastepnie odstaw do wystudzenia.

KROK 2: Wystudzoną kaszę jaglaną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz syropem klonowym i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.

KROK 3: Tak przygotowane ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich uformuj na mały krążek.

KROK 4: Na środku krążka połóż połówkę wydrążonej śliwki, zawiń i uformuj w rękach kulkę.

KROK 5: Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 4-5minut.

KROK 6: Gotowe knedle posyp uprażonymi, tartymi orzechami.

*Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy przy formowaniu knedli zwilżać dłonie wodą.

**Knedle można podawać również polane jogurtem lub miodem.

Smacznego!