Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
491 kcal / 1 porcję (243 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    202.47 kcal
    10.12%
  • Białko
    6.37 g
    12.74%
  • Węglowod.
    33.99 g
    12.59%
  • Tłuszcze
    4.76 g
    6.8%
  • Błonnik
    1.96 g
    7.84%
  • GDA
    10.12 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
  • Mąka gryczana - 140g (szklanka)
  • Cukier brązowy - 50g (10 łyżeczek)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Mandarynki - 130g (2 sztuki)
  • Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 5g (1 ¼ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Mandarynkę obierz i podziel na cząstki. W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól.

KROK 2: W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, dodaj przestudzone masło i wymieszaj całość. Do mokrych składników dodaj suche i połącz całość do uzyskania gładkiej masy.

KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnie, ale nie dodawaj już tłuszczu. Wykładaj porcję ciasta i smaż placuszki kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie na każdym placku ułóż kilka cząstek mandarynki i przykryj całość pokrywką, tak aby mandarynki trochę zmiękły.

KROK 4: Placuszki wykładaj na talerz, na wierzchu ułóż manarynki i skrop syropem klonowym.

Smacznego!

Zobacz także
Koktajl malina-truskawka
(3)
Koktajl malina-truskawka
3 minuty
1 osoba
więcej
Duży pudding z tapioki, kokosem i mango
(0)
Duży pudding z tapioki, kokosem i mango
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej