Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(15)
27.01.2017
dodaj własny przepis
45 minut +
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
371 kcal / 1 porcję (154 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    241.05 kcal
    12.05%
  • Białko
    13.79 g
    27.58%
  • Węglowod.
    30.43 g
    11.27%
  • Tłuszcze
    9.23 g
    13.19%
  • Błonnik
    4.68 g
    18.72%
  • GDA
    12.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
  • Marchew - 45g
  • Cebula czerwona - 105g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Płatki owsiane górskie - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 30g (2 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną przez producenta na opakowaniu.

KROK 3: Ugotowaną soczewicę odcedź i odstaw do wystygnięcia.

KROK 4: Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na ok. 30 minut, a natępnie odcedź z niej nadmiar wody.

KROK 5: Czosnek i cebulę obierz i pokrój ją w kostkę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

KROK 6: W blenderze zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Część uzyskanej mąki przełóż do głębokiego talerza.

KROK 7: Do misy blendera wsyp soczewicę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy, tarty parmezan, jajko, oliwę z oliwek, natkę pietruszki, sól, pieprz, oregano i bazylię. Miksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

KROK 8: Powstałą masę wymieszaj ze zmiksowanymi płatkami owsianymi i tartą marchewką. Formuj kulki i obtaczaj je kolejno w mące owsianej. Pulpety wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut.

Smacznego!