-
Kaloryczność38.00 kcal1.9%
-
Białko1.77 g3.54%
-
Węglowod.5.20 g1.93%
-
Tłuszcze2.00 g2.86%
-
Błonnik1.15 g4.6%
-
GDA1.9 %
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Boćwina - 280g (pęczek)
- Buraki gotowane - 240g
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Ziemniaki - 225g (3 sztuki)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Botwinkę dokładnie opłucz, listek po listku, żeby nie zostały w niej drobinki piasku. Listki posiekaj (jeśli masz ochotę, możesz do zupy wykorzystać także części łodyżki), buraczki obierz i pokrój w kostkę.
KROK 2: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do gorącego wywaru dodaj pokrojone uprzednio w kostkę buraczki, ziemniaki i listki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj powoli do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
KROK 3: Po zestawieniu z ognia dodaj łyżeczkę soku z cytryny, dopraw do smaku cukrem i solą i pieprzem. Jeśli możesz (masz ochotę) dodaj zahartowaną śmietanę 18%.
KROK 4: Przed podaniem posyp zupę na talerzach świeżo posiekaną natką z pietruszki (ew. koperkiem).
*Barszcz z boćwinką można podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub jajkiem w koszulce.
Smacznego!