40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
320 kcal / 1 porcję (153 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność209.38 kcal10.47%
-
Białko7.00 g14%
-
Węglowod.29.54 g10.94%
-
Tłuszcze7.49 g10.7%
-
Błonnik1.25 g5%
-
GDA10.47 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 120g
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Natka pietruszki pęczek - 36g (2 pęczki)
- Pomidor suszony - 105g (15 sztuk)
- Oliwki czarne marynowane - 50g (20 sztuk)
- Serek kozi - 80g (4 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Musztarda francuska - 10g (½ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu.
KROK 2: W małej miseczce zalej wrzątkiem pomidory suszone. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz.
KROK 3: W dużej misce połącz ze sobą ostudzoną kaszę jaglaną, przepłukaną z zalewy ciecierzycę z puszki, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszony kozi ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 4: W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Następnie polej mieszanką przygotowaną sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz także