10 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
312 kcal / 1 porcję (177 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność176.53 kcal8.83%
-
Białko8.54 g17.08%
-
Węglowod.20.66 g7.65%
-
Tłuszcze7.22 g10.31%
-
Błonnik3.23 g12.92%
-
GDA8.83 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
- Amarantus ekspandowany - 15g (½ szklanki)
- Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 150g (6 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Żurawina suszona - 24g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jajko ubij mikserem na puszystą masę, dodaj jogurt naturalny i siemię lniane i pozostaw na około 2-3 minuty.
KROK 2: Następnie dodaj bezgutenowe płatki owsiane, popping z amarantusa, bezglutenowy proszek do pieczenia i dokładnie całość zmiksuj.
KROK 3: Suszoną żurawinę pokrój na małe kawałki i wmieszaj ją do masy.
KROK 4: Smaż placuszki na patelni teflonowej do momentu, aż zaczną przybierać złocistą barwę.
*Idealnie smakuja podane z duszonym jabłkiem z cynamonem, goździkami i odrobiną miodu.
Smacznego!
Zobacz także