-
Kaloryczność122.36 kcal6.12%
-
Białko5.61 g11.22%
-
Węglowod.17.56 g6.5%
-
Tłuszcze3.97 g5.67%
-
Błonnik2.41 g9.64%
-
GDA6.12 %
- Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
- Mąka orkiszowa, typ 1850 - 130g (szklanka)
- Mąka jaglana - 70g (½ szklanki)
- Drożdże piekarskie, prasowane - 50g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Cukier brązowy - 2.5g (½ łyżeczki)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Pieczarki - 100g (5 sztuk)
- Kukurydza, konserwowa - 75g (5 łyżek stołowych)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Rukola - 20g (garść)
- Brokuły - 200g
- Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłą wodę. Odstaw na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować". W tym czasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory i zioła i gotuj ok. 15 minut, na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę, przesyp do miski, połącz z mąką orkiszową, mąką jaglaną i solą. Dodaj wyrośnięte drożdże i oliwę. Dokładnie zagnieć całość, uformuj kulę i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 porcji, lekko ugnieć i uformuj w mini pizze. Na każdą z nich wyłóż po łyżce sosu, pasterek mozarelli i warzywa. Piecz przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Na koniec posyp rukolą.
Smacznego!