Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
548 kcal / 1 porcję (448 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    122.36 kcal
    6.12%
  • Białko
    5.61 g
    11.22%
  • Węglowod.
    17.56 g
    6.5%
  • Tłuszcze
    3.97 g
    5.67%
  • Błonnik
    2.41 g
    9.64%
  • GDA
    6.12 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
  • Mąka orkiszowa, typ 1850 - 130g (szklanka)
  • Mąka jaglana - 70g (½ szklanki)
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 50g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Cukier brązowy - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Pieczarki - 100g (5 sztuk)
  • Kukurydza, konserwowa - 75g (5 łyżek stołowych)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Rukola - 20g (garść)
  • Brokuły - 200g
  • Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłą wodę. Odstaw na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować". W tym czasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory i zioła i gotuj ok. 15 minut, na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.

KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę, przesyp do miski, połącz z mąką orkiszową, mąką jaglaną i solą. Dodaj wyrośnięte drożdże i oliwę. Dokładnie zagnieć całość, uformuj kulę i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

KROK 3: Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 porcji, lekko ugnieć i uformuj w mini pizze. Na każdą z nich wyłóż po łyżce sosu, pasterek mozarelli i warzywa. Piecz przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Na koniec posyp rukolą.

Smacznego!

Zobacz także