40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
176 kcal / 1 porcję (646 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność27.29 kcal1.36%
-
Białko1.24 g2.48%
-
Węglowod.5.36 g1.99%
-
Tłuszcze0.98 g1.4%
-
Błonnik0.84 g3.36%
-
GDA1.36 %
Składniki
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 110g (½ szklanki)
- Bataty - 100g (½ sztuki)
- Marchew - 100g
- Pietruszka, korzeń - 70g
- Koper włoski (fenkuł) - 70g (¼ sztuki)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Por obrany - 40g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Wywar warzywny - 2000g (8 ⅓ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.3g (½ szczypty)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Obierz warzywa, umyj, pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, posyp przyprawami i piecz w 180*C do miękkości. Ugotuj kaszę gryczaną.
KROK 2. Upieczone warzywa i kaszę wrzuć do bulionu warzywnego lub do wrzącej wody, podgotuj jeszcze kwadrans.
KROK 3. Zblenduj całość na gładką masę, jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę bulionu i wody, dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie za mało słony.
Smacznego!
Zobacz także
Naleśniki bezglutenowe z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki
więcej
40 minut + czas chłodzenia
2 osoby