Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(88)
05.06.2017
dodaj własny przepis
30 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
522 kcal / 1 porcję (622 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    83.93 kcal
    4.2%
  • Białko
    7.30 g
    14.6%
  • Węglowod.
    8.62 g
    3.19%
  • Tłuszcze
    2.82 g
    4.03%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    4.2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ryż biały surowy - 150g
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 500g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Papryka żółta - 120g (sztuka)
  • Por - 260g (sztuka)
  • Pieczarki - 400g (20 sztuk)
  • Kukurydza, konserwowa - 105g (7 łyżek stołowych)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 180g
  • Ser Feta - 100g (2 porcje)
  • Ser Gouda, tarty - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Szparagi - 300g (⅔ garści)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Mięso z indyka dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć pokrojnego indyka i smaż przez ok. 10 minut.

KROK 2: Pieczarki, papryki i pora dokładnie umyj i pokrój. Szparagi umyj, odłam drewniałe końce i rownież pokrój. Do miseczki przełóż usmażonego indyka, a na patelnię wrzuć warzywa. Smaż przez ok. 15 minut, aż cała woda z pieczarek odparuje. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, usmażonego wcześniej indyka i ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia.

KROK 3: Fetę pokrój w kostkę. Do miski wbij dwa jajka, wlej mleko, dodaj sól, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie. Sos dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Przełóż do niego przygotowaną mieszankę i zalej sosem. Na sam wierzch połóż pokrojoną fetę. Naczynie przykryj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

KROK 5: Ser żółty zetrzyj na tarce. Po upływie 30 minut wyjmij zapiekankę z piekarnika i posyp serem. Następnie wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze bez przykrycia przez 15 minut.

Smacznego!