Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
443 kcal / 1 porcję (458 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    96.79 kcal
    4.84%
  • Białko
    10.53 g
    21.06%
  • Węglowod.
    2.22 g
    0.82%
  • Tłuszcze
    5.28 g
    7.54%
  • Błonnik
    0.48 g
    1.92%
  • GDA
    4.84 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, pieczeń - 400g
  • Żółtko jaja kurzego - 40g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 60g (⅔ sztuki)
  • Ogórek kwaszony - 360g (6 sztuk)
  • Musztarda - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso oczyść, umyj, osusz i podwójnie zmiel (lub pokrój/ posiekaj)

KROK 2: Dodaj lodowatą wodę, musztardę, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrób/wymieszaj.

KROK 3: Na półmisku ułóż z jednej strony drobno pokrojoną cebulkę, z drugiej zaś ogórki konserwowe.

KROK 4: Z mięsnej masy uformuj małe "befsztyki", zrób zagłębienie i umieść w nich surowe żołtka - (wcześniej jajka sparz dokładnie wrzątkiem!)

KROK 5: Udekoruj danie marynowanymi grzybkami.

*Tatar smakuje najlepiej, jeśli wymieszasz wszystkie składniki razem.

Smacznego!