-
Kaloryczność325.10 kcal16.26%
-
Białko12.91 g25.82%
-
Węglowod.33.89 g12.55%
-
Tłuszcze17.63 g25.19%
-
Błonnik9.20 g36.8%
-
GDA16.26 %
- Ciecierzyca, nasiona suche - 300g (1 ½ szklanki)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Tahini - 36g (3 łyżki stołowe)
- Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Kurkuma - 3g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę przepłucz i namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odsącz i gotuj we wrzącej wodzie przez ok. godzinę.
KROK 2: W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz pokrój cebulę i suszone pomidory. Gotowe składniki przełóż do misy blendera, dodaj czosnek i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
KROK 3: Połowę porcji ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy przełóż do misy blendera ze zmiksowanymi wcześniej składnikami, dodaj słodką i ostrą paprykę, kurkumę, sól, pieprz, tahini i ponownie zblenduj do połączenia się składników.
KROK 4: Dodaj resztę ciecierzycy i miksuj do momentu uzyskania konsystencji pasty. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kilka łyżek wody.
KROK 5: Tak przygotowaną masę przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut.
KROK 6: Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i zwilżonymi dłońmi formuj kotlety.
KROK 7: Uformowane kotlety obtaczaj kolejno w tartych orzechach włoskich i smaż na oleju na złoto, z obu stron.
Wskazówki:
Zamiast suchej ciecierzycy, można użyć tej w puszce. Należy jednak pamiętać o dokładnym wypłukaniu jej z zalewy i osuszeniu.
Smacznego!