(11)
dodaj własny przepis
35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
107 kcal / 1 porcję (82 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność131.07 kcal6.55%
-
Białko1.84 g3.68%
-
Węglowod.18.04 g6.68%
-
Tłuszcze6.49 g9.27%
-
Błonnik2.18 g8.72%
-
GDA6.55 %
Składniki
- Ziemniaki - 75g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Rozmaryn suszony - 1.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 200oC.
KROK 2: Ziemniaki dokładnie wyczyść i obierz (jeśli jest taka potrzeba, młode możesz przyrządzać ze skórką). Wrzuć je do gotującej się wody, posól odrobiną soli o obniżonej zawartości sodu. Gotuj około 10 minut.
KROK 3: Wyjmij ziemniaki. Pokrój na ćwiartki (łódeczki), polej oliwą i posyp rozmarynem. Możesz użyć świeżej gałązki.
KROK 4: Ziemniaki włóż do żaroodpornego naczynia. Umieść je w piekarniku i piecz aż ziemniaki się zrumienią, około 20 minut w temp. 200oC.
Serwuj jako dodatek do dań obiadowych lub dipu.
Smacznego!
Zobacz także