(15)
dodaj własny przepis
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
396 kcal / 1 porcję (348 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność113.71 kcal5.69%
-
Białko4.20 g8.4%
-
Węglowod.15.41 g5.71%
-
Tłuszcze4.27 g6.1%
-
Błonnik1.83 g7.32%
-
GDA5.69 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 80g
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Bakłażan - 120g
- Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).
KROK 2: Bakłażana umyj, nie obieraj. Pokrój w dość grube plastry (około 1 cm), a następnie na podłużne prążki. Włóż do miski, posól szczyptą soli, wymieszaj i zostaw na około 20 minut, aby "pozbył" się goryczy.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Krótko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj bakłażana, smaż aż zmięknie i się zarumieni. Ponieważ bakłażan jest dość suchy, możesz podlewać go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Po 5 minutach dołącz pomidory i duś potrawę około 10 minut na małym ogniu.
KROK 4: Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Potrawę przełóż na talerz i udekoruj startym parmezanem (lub innym serem żółtym).
Smacznego!
Zobacz także