(16)
dodaj własny przepis
20 minut + 12 godz.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
489 kcal / 1 porcję (248 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność197.28 kcal9.86%
-
Białko10.78 g21.56%
-
Węglowod.31.24 g11.57%
-
Tłuszcze5.75 g8.21%
-
Błonnik6.05 g24.2%
-
GDA9.86 %
Składniki
- Groch, nasiona namoczone - 160g (szklanka)
- Bułka tarta - 32g (4 łyżki stołowe)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 0.3g (⅓ szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Namoczony wcześniej groch (minimum 12 godzin) ugotuj. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i zmiksuj na puree.
KROK 2: Cebulę obierz i poszatkuj, zeszklij na odrobinie tłuszczu, dodaj do grochu. Wrzuć jajko, przyprawy (możesz dodać także majeranek) i mieszając stopniowo wsypuj bułkę tartą, aż masa będzie miała konsystencję kotletów.
KROK 3: Uformuj kotlety, obtocz w pozostałej bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Zobacz także