-
Kaloryczność295.02 kcal14.75%
-
Białko11.43 g22.86%
-
Węglowod.47.87 g17.73%
-
Tłuszcze8.81 g12.59%
-
Błonnik5.85 g23.4%
-
GDA14.75 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 195g
- Marchew - 90g
- Seler korzeniowy - 50g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cebula dymka - 20g (sztuka)
- Płatki owsiane górskie - 60g (6 łyżek stołowych)
- Bułka tarta - 230g (28 ⅔ łyżki stołowej)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Soczewicę opłucz i ugotuj do miękkości w 2 szklankach wody.
KROK 2: Marchewki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Selera ugotuj w wodzie lub na parze, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i drobno posiekaj razem z dymką.
KROK 3: Płatki owsiane (najlepiej bez glutenu) zalej gorącą wodą 1,5 cm ponad ich poziom w szklance. Ugotowaną soczewicę zblenduj, zostaw jeszcze część ziarenek w całości.
KROK 4: Dodaj do niej startą marchewkę, selera, namoczone płatki, czosnek, dymkę, przyprawy, sos sojowy, oliwę i bułkę tartą (w wersji bez glutenu dodaj bułkę bezglutenową) i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj całość dokładnie w razie potrzeby dodając więcej bułki tartej. Masę odstaw do lodówki na około 15-30 minut.
KROK 5: Na rozgrzaną patelnię wylej około 3 łyżek oleju. Zwilżonymi rękoma formuj w dłoniach zgrabne kotleciki.
KROK 6: Smaż z każdej strony po 2-3 minuty.
*Kotlety z soczewicy i marchewki to pożywne danie, dla każdego. Urzekają smakiem, są chrupiące i mięciutkie zarazem. Świetnie pasują do każdej sałatki, do ziemniaków, ryżu, kaszy. Kotlety możemy odgrzewać w piekarniku lub ponownie, lecz tym razem na patelni beztłuszczowej. Nasiona roślin strączkowych to dobre źródło pełnowartościowego, roślinnego białka oraz mnóstwo mikroelementów i błonnika pokarmowego. Z tych powodów warto włączyć je do codziennego menu.
Smacznego!