Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
14 osób
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (80 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    256.07 kcal
    12.8%
  • Białko
    7.78 g
    15.56%
  • Węglowod.
    38.99 g
    14.44%
  • Tłuszcze
    7.48 g
    10.69%
  • Błonnik
    2.89 g
    11.56%
  • GDA
    12.8 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Drożdże instant w proszku - 5g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło ekstra - 25g (5 łyżeczek)
  • Cukier brązowy - 50g (10 łyżeczek)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
  • Mąka jaglana - 200g (1 ½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Masa makowa - 220g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i wymieszaj razem z drożdżami i cukrem do rozpuszczenia składników. Odstaw na kilka minut.

KROK 2: Do mleka dodaj sól, rozpuszczone masło i oliwę. Do dużego naczynia przesiej mąkę, i dodaj przygotowane wcześniej mokre składniki. Zagniataj ciasto ok. 15 minut, do momentu, aż będzie elastyczne i nie klejące.

KROK 3: Ciasto podziel na porcje. Każde z nich rozwałkuj w kształt prostokąta, na grubość ok. 2-3 mm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wysmaruj cienką warstwą maku. Ciasto zawiń w formę rolady i pokrój na ok. 7 cm kawałki. Powtarzaj czynność aż do wykorzystania całego ciasta i maku.

KROK 4: Przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30-35 minut, aż do zarumienienia.

Smacznego!