30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
255 kcal / 1 porcję (296 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność86.42 kcal4.32%
-
Białko6.42 g12.84%
-
Węglowod.11.32 g4.19%
-
Tłuszcze2.35 g3.36%
-
Błonnik2.36 g9.44%
-
GDA4.32 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
- Cebula - 120g (1 ½ sztuki)
- Marchew - 60g
- Cukinia - 150g
- Pieczarki - 100g (5 sztuk)
- Pomidor - 200g
- Fasola czerwona, konserwowa - 200g (10 łyżek stołowych)
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 100g
- Ziele angielskie - 5g (2 ½ sztuki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym, a gdy będzie miękka - wyjmij i pokrój ją w kostkę.
KROK 2: Do lekko gotującego się wywaru dodaj pokrojoną w słupki marchew, a w międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, pieczarki i cukinię w półplasterki i przesmaż na rozgrzanej oliwie około 3-4 minuty.
KROK 3: Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę pomidory, po czym wszystko razem wrzuć do wywaru i gotuj przez około 10 minut. Dodaj kaszę. Pod sam koniec dorzuć przepłukaną fasolę z puszki oraz bazylię.
KROK 4: Gotującą się zupę przypraw do smaku. Zupa ma być rozgrzewająca i nieco pikantna.
Smacznego!
Zobacz także