Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
11.05.2016
dodaj własny przepis
20 minut + czas chłodzenia
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
424 kcal / 1 porcję (118 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    359.59 kcal
    17.98%
  • Białko
    3.41 g
    6.82%
  • Węglowod.
    32.25 g
    11.94%
  • Tłuszcze
    24.79 g
    35.41%
  • Błonnik
    1.27 g
    5.08%
  • GDA
    17.98 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza manna sucha - 170g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 220g (22 łyżek stołowych)
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Świeży sok marchewkowy - 240g
  • Cukier - 200g (33 ⅓ łyżeczki)
  • Migdały - 50g (50 sztuk)
  • Orzechy pistacjowe - 30g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Olej oraz masło rozgrzej w rondelku, następnie dodaj kaszę mannę i smaż ją na małym ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliła.

KROK 2: Następnie wlej do rondla sok marchwiowy, mleko oraz wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj, a całość zagotuj.

KROK 3: Dodaj cynamon, pistacje, migdały oraz otartą, świeżą skórkę pomarańczy. Dalej gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka.

KROK 4: Danie przełóż do mniejszych miseczek i udekoruj migdałami oraz pistacjami lub innymi, ulubionymi orzechami.

KROK 5: Gdy chałwa całkowicie zgęstnieje, wyjmij ją, odwracając foremkę do góry dnem, przełóż na deskę do krojenia i podziel na mniejsze części.

Smacznego!

Zobacz także