-
Kaloryczność224.31 kcal11.22%
-
Białko4.82 g9.64%
-
Węglowod.32.92 g12.19%
-
Tłuszcze10.23 g14.61%
-
Błonnik2.49 g9.96%
-
GDA11.22 %
- Dynia - 300g
- Mleczko kokosowe - 115g (½ szklanki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Sok pomarańczowy - 50g
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)
- Ksylitol - 105g (15 łyżeczek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
- Skrobia ziemniaczana - 25g (łyżka stołowa)
- Powidła śliwkowe - 100g
- Mak niebieski - 10g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię pokrój na małe ćwiartki, połóż na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Piecz przez około 30 minut do miękkości. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
KROK 2: Upieczoną, jeszcze gorącą dynię obierz, wrzuć do miseczki i zmlenduj. Dodaj mleko kokosowe, cynamon oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Jeszcze raz dokładnie zmiksuj na gładką masę.
KROK 3: Masło roztop w rondelku, ostudź, a następnie roztrzep rózgą z jajkami oraz otartą skórką z pomarańczy. Dodaj mus dyniowy i wymieszaj dokładnie rózgą.
KROK 4: Do drugiej miski przesiej mąki i proszek do pieczenia, sól, ksylitol i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Do suchych składników dodaj mokre i połącz je ze sobą łyżką starając się jak najbardziej napowietrzyć masę.
KROK 6: Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, na środku babeczek połóż pełną łyżeczkę powideł, delikatnie zanurzając je w masę. Na koniec posyp je makiem.
KROK 7: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Smacznego!