10 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
169 kcal / 1 porcję (216 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność78.36 kcal3.92%
-
Białko1.49 g2.98%
-
Węglowod.9.44 g3.5%
-
Tłuszcze4.71 g6.73%
-
Błonnik1.85 g7.4%
-
GDA3.92 %
Składniki
- Buraki puree, mrożone - 200g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki wyjmij z zamrażarki, połam i wrzuć do garnka. Podlej odrobiną wody i rozmrażaj na malutkim ogniu.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj rozmrożone buraczki. Podsmaż, dopraw cukrem (ewentualnie ksylitolem) i sokiem z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj przez chwilę.
*Podawaj jako dodatek do dania obiadowego. Tak przyrządzone buraczki możesz spożywać również na zimno.
Smacznego!
Zobacz także