Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
416 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    204.03 kcal
    10.2%
  • Białko
    5.30 g
    10.6%
  • Węglowod.
    20.98 g
    7.77%
  • Tłuszcze
    11.70 g
    16.71%
  • Błonnik
    2.56 g
    10.24%
  • GDA
    10.2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Ciecierzyca z puszki - 85g (½ szklanki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Cebula dymka - 80g (4 sztuki)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Cytryna - 90g (9 plastrów)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź do temperatury pokojowej. Cebulkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć a pietruszkę posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę.

KROK 2: Cieciorkę przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj ugotowaną komosę, czosnek, cebulkę, skórkę cytrynową i oliwę. Dokładnie wymieszaj całość.

KROK 3: Masę na kotleciki zmiksuj blenderem do momentu powstania zwartej konsystencji, łatwej do formowania.

KROK 4: Przygotowaną masę formuj w kulki, spłaszczaj je i odkładaj na talerz. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, smaż kotleciki na średnim ogniu z dwóch stron przez ok. 3 minuty. Odsączaj je na papierze ręcznikowym z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Zobacz także
Fasolka po bretońsku
(0)
Fasolka po bretońsku
30 minut + czas moczenia
3 osoby
więcej
Salsa verde
(23)
Salsa verde
10 minut
4-6 osób
więcej