Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (533 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    59.77 kcal
    2.99%
  • Białko
    6.67 g
    13.34%
  • Węglowod.
    3.44 g
    1.27%
  • Tłuszcze
    2.84 g
    4.06%
  • Błonnik
    1.06 g
    4.24%
  • GDA
    2.99 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, pieczeń - 600g
  • Marchew - 90g
  • Pietruszka, korzeń - 40g
  • Por obrany - 45g
  • Seler korzeniowy - 40g
  • Pomidor - 340g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Bazylia suszona - 12g (3 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Cytryna - 50g (5 plastrów)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso umyj, podziel na kotlety, natnij brzegi, lekko rozbij, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, natrzyj skórką cytrynową, solą i pieprzem do smaku. Następnie odstaw na 20 minut.

KROK 2: Obraną cebulę i obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz, a następnie pokrój w kostkę.

KROK 3: Na rozgrzanym oleju podsmaż na brązowo plasterki czosnku, wyjmij je. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmaż z obu stron na rumiano kotlety, odłoż.

KROK 4: Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i mieszaj ciągle smażąc około 3 minut. Dołóż pomidory, podlej bulionem, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem do smaku. Zagotuj, włóż kotlety i czosnek. Duś pod przykryciem jeszcze 20 minut.

*Najlepiej smakują podawane wraz z kopytkami.

** Bitki wołowe obok gołąbków i rosołu są jednym z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Wołowina jest mięsem drogim, lecz bardzo cennym ze względu na swoje właściwości odżywcze. Dostarcza cennych witamin z grupy B, jak również jest mięsem bogatym w żelazo hemowe, czyli te, które jest łatwoprzyswajalne przez organizm człowieka. Jednakże należy zachować umiar w jej spożywaniu ze względu na równie sporą zawartość homocysteiny - aminokwasu, który ma silne działanie miażdżycotwórcze.

Smacznego!