-
Kaloryczność140.95 kcal7.05%
-
Białko5.12 g10.24%
-
Węglowod.22.97 g8.51%
-
Tłuszcze3.79 g5.41%
-
Błonnik2.01 g8.04%
-
GDA7.05 %
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mąka jaglana - 150g (1 ¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Kurkuma - 0.5g
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Bakłażan - 500g
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Kasza jaglana sucha - 180g
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Zacznij od usmażenia naleśników. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki, dodaj szczyptę soli, tymianek, kurkumę. Smaż cienkie naleśniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody gazowanej.
KROK 2. W momencie smażenia naleśników możesz wrzucić do nagrzanego do 180*C piekarnika posypane przyprawami i czosnkiem i skropione oliwą połówki bakłażana. Wsyp do wrzącej, osolonej wody kaszę jaglaną, gotuj wg wytycznych producenta.
KROK 3. Gdy bakłażany będą już miękkie (dosłownie będą się rozpadać pod naciskiem), wyjmij z piekarnika, obierz ze skóry, rozgnieć widelcem lub zblenduj oraz połącz z ugotowaną kaszą.
KROK 4. Powstałą masę bakłażanowo-kaszową zawijaj w naleśniki. Możesz je jeszcze obsmażyć lub zapiec z serem lub mozzarellą w piekarniku.
Smacznego!