Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
249 kcal / 1 porcję (212 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    117.31 kcal
    5.87%
  • Białko
    4.88 g
    9.76%
  • Węglowod.
    18.95 g
    7.02%
  • Tłuszcze
    3.61 g
    5.16%
  • Błonnik
    2.53 g
    10.12%
  • GDA
    5.87 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 180g
  • Ser Feta - 100g (2 porcje)
  • Boćwina - 150g (½ pęczka)
  • Szparagi - 200g (½ garści)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Wywar warzywny - 120g (½ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj pęczak "al dente" w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.

KROK 2. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Danie wyłóż na talerz i posyp fetą.

Smacznego!