Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
245 kcal / 1 porcję (77 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    320.28 kcal
    16.01%
  • Białko
    7.94 g
    15.88%
  • Węglowod.
    47.62 g
    17.64%
  • Tłuszcze
    11.30 g
    16.14%
  • Błonnik
    2.71 g
    10.84%
  • GDA
    16.01 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 500 - 195g (1 ½ szklanki)
  • Mąka jaglana - 105g (⅔ szklanki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 70g (4 ⅔ łyżki stołowej)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
  • Masło ekstra - 60g (12 łyżeczek)
  • Syrop klonowy - 60g (12 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
  • Migdały, płatki - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blaszkę wyłóż pergaminem.

KROK 2: Do dużej miski przełóż mąkę pszenną, jaglaną i pełnoziarnistą, dodaj proszek do pieczenia i sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i dokładnie rozgnieć je razem z mąką.

KROK 3: Do miski z mąką wlej mleko, dodaj jaja i syrop klonowy. Następnie dorzuć żurawinę i całość dokładnie wymieszaj do powstania gęstęgo ciasta. Odstaw na ok. 10 minut.

KROK 4: Ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i delikatnie zagnieć do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie lekko je rozciągnij i powykrawaj 8 trójkątów.

KROK 5: Bułeczki ułóż na blaszce, posyp płatkami migdałów i piecz ok. 13-15 minut.


Smacznego!